Programma
Stadswijken in Nederland
Steden zijn vaak onderverdeeld in wijken, of in ‘gebuurten’ zoals ze vroeger ook wel werden genoemd. Is een wijk nu vooral te zien als het resultaat van maatregelen die van boven af zijn opgelegd? Of worden ze gevormd door de mensen die er wonen? En welke verwachtingen heeft men gehad van nieuwbouwwijken?
Na de Tweede Wereldoorlog vormde bijvoorbeeld de ‘wijkgedachte’ een belangrijke uitgangspunt voor de wederopbouw. Men hoopte de verwording van de grote stad tegen te gaan door duidelijk begrensde wijken te bouwen.
Tijdens deze collegereeks komen bestaande wijken en de gewenste ideale wijken telkens aan de orde. We beginnen met de indeling van de historische stad in de pre-industriële periode. Daarvoor gaan we kijken in Haarlem en in de Jordaan. Daarna komt de 19de-eeuwse stads-ontwikkeling met zijn gelede wijken aan de beurt. Hiervoor kijken we rond in Nijmegen en Eindhoven. Voor het begin van de 20ste eeuw richten we de blik op de wijken van het Plan Zuid en die van het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam en op de tuindorpen. Daarbij komen het idee achter de plannen en de werkelijkheid aan bod. Voor de moderne wijken gaan we naar Rotterdam – wederopbouw en hedendaagse stadsvernieuwing op wijkniveau – en naar Leidsche Rijn